Lähtökohta tehtävää aloittaessa oli itselläni se että löydän googlesta linkit ainakin Facebook ja Instagram profiileihini. Olettamus digitaalisesta identiteetistäni ja tarkemmasta tiedosta mitä minusta löytyy oli ja on aika suppea. 

Etsiessäni google.fi:stä ja Startpage.com:sta tietoja nimelläni en löydä minuun liittyviä tietoja ainakaan 3:lta ensimmäiseltä hakusivulta. Kun lisään nimeni perään nykyisen asuinkuntani, löytyy tori.fi tehty ilmoituslinkki, linkki ei kuitenkaan ole enää toiminnassa koska olen poistanut sen vast’ikään tori.fi:stä. Käyttäessäni tyttönimeäni josta olen luopunut vajaa 3 vuotta sitten löydän vain linkin vanhaan Pinterest profiiliini jota en ole käyttänyt vuosiin ja josta näkyy ainoastaan profiilikuvani ja nimeni. 

Etsiessäni kuvia nykyisellä nimelläni googlesta, löytyy sieltä yksi ainoa kuva, joka on minun Instagram profiilikuva, tämä löytyy yhden profiilin seuraajista, profiili on julkinen ja hänen  seuraajat julkisia, mutta minun kuvaani klikatessa tämä ei taas johda mihinkään vaan ilmoittaa että minun profiilini on yksityinen. Tyttönimelläni etsiessäni löydän itsestäni 2 kuvaa, toinen Pinterest profiilin profiilikuva ja toinen profiilikuvani nimenhuuto.com sivustolla jossa olen vanhan työyhteisöni joukkueen jäsen edelleen. Jos taas lisään tyttönimeni perään vanhan salibandy joukkueeni nimen, löytyy Facebookissa olevia joukkuekuvia 2kpl ja muutama kuva peli tilastoista joissa on nimeni.

Olen ehkä yllättynyt että minusta löytyy näinkin vähän tietoa, olen ehkä aiemmin myös katsonut ja mielestäni Facebook profiilini tms. on näkynyt siellä aiemmin. Nyt googlen alalaidassa lukee: osa tuloksista on ehkä poistettu eurooppalaisen tietosuojalain nojalla. Tämä mahdollinen tietojen poisto ei minua kyllä haittaa yhtään. Kaikki tiedot mitä itsestäni löydät ovat oikeita ja asiallisia. Muistan minusta tehdyn ainakin yhden lehtijutun jonka mielestäni olen joskus löytänyt netistä, tätä yritin etsiä myös tarkempia hakusanoja käyttäen, muttei se tuottanut tulosta. Molemmilla nimillä löytyy muita saman nimisiä henkilöitä ja heidän tietojaan. Omalla toiminnallani olen yrittänyt tehdä kaikki sosiaalisen median profiilit niin yksityisiksi kuin mahdollista ja olen tyytyväinen ettei niitä löydy googlesta. Tiedostan kuvien väärinkäytön mahdollisuuden ja otan tietyllä tavalla tietoisen riskin kun jaan kuviani omilla sosiaalisen median tileillä vaikkei niitä internetin hakukoneet löydäkään ja profiilini ovat yksityisiä. Toistaiseksi en ole koskaan törmännyt tai saanut tietooni että kuviani olisi käytetty johonkin tarkoitukseen väärin. Tällä hetkellä ei ole ainakaan mitään sellaista tietoa löydettävissä jonka haluaisin ehdottomasti poistettavan netistä, enkä kyllä nyt heti edes tiedä miten se olisi mahdollista. 

Julkisuuden henkilö, on se sitten poliitikko, yritysjohtaja tai muu tunnetta henkilö, niin heidän digitaalinen identiteettinsä pitäisi mielestäni rakentua sen ympärille mikä heidän työnsä on tai minkä vuoksi he ovat näkyvillä sosiaalisessa mediassa/julkisuudessa. Turha ihmisten riepottelu ja heidän asioillaan retostelu on mielestäni täysin väärin. Jos ihminen on johtavassa asemassa tai esim. poliitikko niin tietyt asiat tulee kestää päivänvalon ja niistä voi olla tietoa internetissä/sosiaalisessa mediassa, mutta esim. henkilökohtaiset perhesuhteet ym. tällaiset tiedot eivät ole mielestäni välttämättömiä olla kaikkien tiedossa.